perjantai 18. tammikuuta 2013

Rölli opettelee näyttelemistä

Rölli joutui trimmauksen kohteeksi viikonlopulla näyttäessään tältä:




Ja tällainen nuori mies siitä kuoriutui:


 

Nyt ollaan Röllin kanssa kovasti opeteltu näyttelyissä tarvittavia taitoja: seisomista, hampaiden näyttämistä sekä juoksemista. Seisomisen opettelu on Röllin mielestä hauskinta, siinä tarvitsee vain seistä paikallaan, niin saa nameja :P Juokseminenkin menettelee, mutta hampaiden näyttö on niin ikävää, että tekee mieli kiivetä syliin :D Asiaan vaikuttanee se, että Rölli juuri vaihtaa hampaitaan ja emäntä ei malta pitää näppejään kurissa vaan nyppii irtoavia hampaita Röllin suusta. (Jes, Röllin hampaat on irronnut kaikki kivuttomasti, enää toinen alakulmuri ja muutama poskihammas jäljellä!) Eiköhän me kansalla nameja saada Rölli näyttämään hampaansa kiltisti.

Röllin kehädebyytti tapahtuu näillä näkymin 27. päivä mätsäreissä Oulussa. Uskoisin ainakin, että me saadaan Röllin kehäkäytös kohtuulliselle tasolle siihen mennessä, enemmänkin mietityttää Röllin reaktio muihin koiriin, Rölli tahtoo olla vähän rähjäävää mallia muiden kanssa. Toisaalta siellähän sitä on hyvä totuttaa muiden kanssa olemiseen ja ei sekään haittaa, jos ei kehään loppujen lopuksi päästäkään. Pitää nyt vielä ennen sitä lenkittää Rölliä sellaisilla paikoilla, missä olisi muitakin koirakkoja liikenteessä, kun täällä meillepäin on aika hiljaista.

Ensimmäistä virallista näyttelyäkin olemme suunnitellet, mutta kun en oikein tiedä tuosta turkista, että miten ja milloin se on parhaimmillaan näyttelyitä varten. Nyt se on vähän liian lyhyt, mutta en sitten tiedä koska se taas kasvaa nyppimiskuntoon ja siitä edelleen näyttelykuntoon. Rölli täyttää 7 kk vasta maaliskuussa, jolloin se pääsisi osallistumaan pentuluokkiin ja 9 kk toukokuussa, niin en osaa ajatella miltä se tuolloin näyttää :D
Vaasassa olisi kv-näyttelyt huhtikuun puolessa välissä, johon olisi mahdollisuus mennä, mutta pitää nyt katsoa miltä tuo karva näyttää ennen sitä. Päätavoitteena olisi kuitenkin päästä heinäkuussa Oulun ja Tornion kv-näyttelyihin.

Joka tapauksessa ainakin kaikki lähiseudun mätsärit tullaan Röllin kanssa kiertämään kevään ja kesän aikana, niihin ei ole niin väliä, miltä se karva näyttää. Ja saa niistä aina arvokasta kokemusta jatkoa ajatellen, jos Röllin kanssa innostuu enemmänkin kehiä kiertämään.

5 kommenttia:

  1. Nypitkö itse? Näyttääpä Rölli kivalta!
    Kuvien perusteella on toki vähän vaikea sanoa + kun kaikilla koirilla tuo karvan kasvu on yksilöllinen, mutta mie sanoisin tällä vähäisellä kokemuksella, että Vaasan näyttelyissä tuo pian menis vielä (näyttää paikoitellen aika pitkältä, eli voi olla jo elinkaarensa loppupuolella kun ollaan huhtikuussa) muttei enää Oulussa tai Torniossa. Mutta nuo molemmat onkin muistaakseni kesän loppupuolella, eli karvan ehtis pian vielä kertalleen nyppiä, niin se olis noissa näyttelyissä sitten ihan priima! Osviittana sanotaan, että turkki on näyttelykunnossa jos sen nyppii väh. 8 viikkoa ennen näyttelyitä (päälaen 6-7 viikkoa ennen, kun se saa olla lyhyempää) ja se pysyy sen jälkeen hyvännäkösenä pari kolme kuukautta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo itse nypin. Nyppiminen onnistuu minultakin ihan helposti, mutta nuo saksittavat kohdat tuottaa vähän hankaluuksia tällaiselle, jolla on peukalo keskellä kämmentä. Toivomuksissa olisi, että sais tuon nypittyä vielä tänä keväänä, Vaasaan se mahtaa olla melko pitkä, mutta voi olla, että käydään kuitenkin siellä treenaamassa. Porvoon ryhmikseen se taas mahtaa olla sitten liian lyhyt, mutta ei sekään ole vielä pois laskuista, varsinkin jos sinne järkätään sitä ryhmämatkaa ;) Ei me niin hampaat irvessä harrasteta, että haittaisi kamalasti, jos turkin pituudesta saataisiinkin noottia, harjoitus on tässä vaiheessa tärkeämpää. Näyttelytrimmin sille saakin tehdä joku taitavampi :D

      Poista
  2. Hei, täällä kirjoittelee uusi lukija ja shunttikoiran omistaja. Mulla on 2-vuotias kääpiöpinseri uros Taisto, ja vähän ennen 2-vuotispäivää saatiin tietää, että koiralla on maksashuntti. Taistolla oli kaks pissatulehdusta peräkkäin, ja se joi normaalia enemmän. Juomisen takia otettiin tarkemmat verikokeet, ja niistähän selvisi, että maksa- ja sappiarvot on koholla. Tähän asti terve koira onkin vakavasti sairas.

    Löysin googlettamalla sun blogin ja pari muutakin shunttikoiran blogia. Muuten tietoa on aika vähän saatavilla. Elinajan ennusteita ei juuri löydy, ja niitä juuri haluaisin saada. Lääkäri sanoi, että tutkimustietoa on vielä vähän, mutta jotku koirat on eläneet shuntin kanssa hyvän ja aika pitkän elämän. Meidän lääkäri käy tällä viikolla Helsingissä kyselee siellä viimeisiä tietoja sairaudesta. Akuutissa siis hoidetaan Taistoakin.

    Taisto voi tällä hetkellä hyvin Royal Caninin maksasairaan koiran ruuan ja Levolacin avulla. Juominen on normaalia, ja maksa-arvot on laskeneet ensimmäisen verikokeen oton jälkeen. Sappiarvoja ei ole vielä otettu uudelleen. Meidän Taisto myös onneksi tykkää nappuloista. Se syö tällä hetkellä hyvällä ruokahalulla puolet enemmän kuin suositusannos on noin 6-kiloiselle. Silti Taisto on siro, ja sillä on vanhempaa samanrotuista koiraani pienemmät lihakset.

    Taiston voinnissa ei siis ole mitään sairauteen viittaavaa, vaan se jaksaa viilettää agilityradalla ja pää toimii hyvin. Minun mielestä se on tietysti oikein älykäs koira eikä tyhmyydestä ole merkkiäkään. ;)

    Tällä hetkellä mielessäni pyörii jatkuvasti Taisto: Voiko sitä leikata? Jos voi leikata, niin haluanko leikkauttaa sen? Minkälaiset mahdollisuudet leikkauksesta on selvitä? Mitä jos se kuolee leikkaukseen? Entä kuinka pitkän ja hyvän elämän Taisto voisi elää ilman leikkausta? Leikkauksen kannattavuuden arviointikihan voidaan tehdä varjoainekuvauksella vain Helsingissä, joten nyt pitäisi tehdä päätöksiä. Toisaalta, jos koira voi nyt hyvin, voihan sen leikkauttaa sitten, jos ruoka ja Levolac ei enää toimikaan näin hyvin...

    Käsittääkseni aika monet shunttikoirat kuolee alle puolivuotiaana. Eläinlääkäri oli aluksi sitä mieltä, ettei Taistolla varmaan mitään synnynnäistä ole, koska se on kasvanut normaalia kääpiöpinseriä isommaksi.

    Minkälaiset maksa-arvot Huugolla on olleet. Taistolla oli ensin muutamalla sadalla liian korkeat, mutta viimeisissä mittauksessa oltiin normaalin rajan yläpuolella noin 30 - 50. Sappiarvot oli moninkertaiset.

    Hirveä vuodatus tuli. Toivottavasti jaksoit lukea. :D Mukavia talvipäiviä ja vielä monia vuosia Huugolle ja Röllillekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!

      Jaksoin kyllä lukea vuodatuksesi ;) Kyllähän se aina kiinnostaa kuulla kohtalotovereista. :)

      Huugolla ei tosiaan vieläkään ole mitään maksashuntin oireita. Huugo vain lihoi tuolla RC:n Hepatic ruualla, niin vaihdettiin ihan tavalliseen koiranruokaan. Loppupussi Hepaticia on kaapissa varalta, mikäli Huugolle tulee oireita, niin voidaan heti vaihtaa ruokaa.

      Eliniän ennustetta en osaa yhtään esittää, Huugolla on muita vaivoja sen verran, että tuskin elää pitkään kuitenkaan. Ja shuntin vakavuusaste vaikuttaa tosi paljon ennusteeseen, teilläkin ilmeisesti on aika lievä shuntti, kun vasta noinkin korkealla iällä huomattiin. Yleensä tosiaan vaivat tulee alle puolivuotiaille pennuille.

      Leikkauksesta en kuullut montaa hyvää sanaa tai kokemusta silloin, kun Huugolla aluksi epäiltiin shunttia. Kuulemma hyvin harva selviää leikkauksesta ja sen jälkeisistä komplikaatioista. Ja koira ei kuulemma leikkausen jälkeenkään voi elää aivan normaalia elämää, vaan erikoisruokavaliota joutuu noudattamaan lopun elämää. Toki lääkäreiden mielestä leikkaus on helppo ja onnistuu lähes aina, että tiedä sitten siitäkään. Huugon tapauksessa leikkaus ei tullut kuuloonkaan, kun sillä on muutakin kehityshäiriötä, jonka vuoksi se ei elä pitkään, jolloin muutama leikkauksella mahdollisesti saavutettu lisävuosi ei meidän tapauksessa toteudu kuitenkaan.

      Muutenkaan itse en olisi koiraa leikkauttanut,mielestäni leikkaus on liian rankka toimenpide koiralle, varsinkin, kun lopputulos on niinkin epävarma. Mutta se on vain minun mielipide, ja riippuu vähän koiran luonteestakin, miten se ottaa sairastamisen ylipäätänsä.

      Sappihapot oli paaston jälkeen nelinkertaiset normaaliin ja 3 tuntia ruokailusta kaksinkertaiset normaaliin verrattuna. Maksa-arvot on jonkin verran olleet koholla. Ultraäänessä oli jonkinlaisia muutoksia maksassa nähtävillä, mutta varjoainekuvaus olisi sitten lopullisen tuloksen antanut. ME ei siihen sitten lähdetty, kun oltiin jo päätetty, että Huugoa ei missään nimessä leikata.

      Poista
  3. Terveisä Huugon siskolta!! Ja voimia!!

    VastaaPoista